5f29e52b03546baf08379cc99d228d62Jednostavno je “vidjeti”, saznati da li ste se promijenili ili niste. Jasno, ovo se gleda na duže staze i na različite situacije, jer imitacija može da imitira samo neko određeno vrijeme i u određenim situacijama.
Test promijene je jednostavan: Ako ste se promijenili, promijenile su se i vaše reakcije na svijet i druge.
Tamo gdje su reakcije iste nije bilo promjene.
Kao kada promijenite stanje svijesti na neko vrijeme i primjećujete nešto što prije toga niste primjećivali. Jer stanje svijesti mijenja percepciju. Pošto je osjećaj “ja” vezan stanjem, spoj stanja i osjećaja “ja” daje drugačiju percepciju time i drugačiji “pogled” na svijet i drugačije reakcije. Stanja se često mijenjaju, raspoloženja još češće, emocije svakih nekoliko minuta a i češće. “Ja” se vezuje sa tim i time vezuje i mijenja svoju percepciju. Percepcija je u uvijek u skladu sa filterom uma (raspoloženje, emocija, stanje) i time vidi svijet takvim kakvim jeste, tj. kako odgovara trenutačnoj percepciji. “Ja” koje je vezano različitim raspoloženjima, stavovima, konceptima, idejama, reakcijama pravi neku vrstu “generalizacije”, tj. pravi “zlatni rez” i ujedinjuje kontradiktorne strukture, traži zajednički vezivni faktor različitih struktura i to oboja “bojom” ili filterom koji je rezultanta tih spojeva. Jasno, strukture svaki trenutak mijenjaju pozicije, snagu, vremensko trajanje, vezuju se i time probuđuju drugačije kombinacije i sve to vezuje “ja” osjećaj. Kada je on uvezan sa tim strukturama on filtrira informacije iz svijeta oko sebe u skladu sa tim filterima i prikazuje čulnoj i umnoj analitičkoj svijesti ono što je ona sama, tj. ono što je ona kroz točku percepcije i time i obojana filterom.
Trenutačne promjene su lako vidljive i svatko može da analizom dođe do saznanja vezanog za te promjene. Svi možemo naći te sitne promjene i time “vidjeti” ovo što ovdje piše. Možete pogledati svoje odnose, tu se najbolje vide. U jednom trenutku hoćete da utučete svog partnera u drugom ga grlite i volite i izjavljujete nebesku ljubav. Tim promjenama percepcije temeljila je promjena strukture unutar vas, u skladu sa asocijacijama, reakcijama, stavovima, uvjerenjima, itd., i osjećajem “ja” koje se vezalo i dalo snagu toj strukturu.

Ili recimo, posjetili ste neku radionicu i pod utiskom onog što ste tamo radili ili čuli ili vam se svidjelo neko vrijeme percepcija je promijenjena. Vidite ružičasti svijet, sve vam je divno i veselo, lepršate i u sljedećem trenutku, u skladu sa tim “da određena stvar ne može trajati vječno, osim same vječnosti”, vraćate se u svakodnevno stanje svijesti. “Svakodnevno stanje svijesti” je krilatica koja govori o strukturi na koju ste navikli, koja vi jeste kao nesvjesno biće, kao osoba i osobine, iskustvo, memorija, uvjerenja, itd.
Duža promjena, ili stalna promjena je često samo san ali ne i stvarnost. Samo zamišljanje stanja kojeg priželjkujemo i za koje, najčešće, nemamo snage ni volje ni znanja ni vremena ni energije.

Obično, svatko od nas umišlja da je promjena slična nekom “emotivno nabijenom energetskom stanju” koje smo doživjeli pod nekim utjecajem te da će ono da ostane ubuduće bez nekog većeg truda. Ne, ono će se isprazniti. Naboj se prazni, nekad eksplozivno nekad prosto iscuri iz sistema kroz neko kraće vremensko razdoblje. O tome se brinu kozmički zakoni. Jasno, ako je naboj bio snažan posljedice će trajati par dana. Većina ni ne primijeti, niti zna, da naboj traje nekoliko sekundi ili minuta a ostalo je posljedica naboja i postepeno vraćanje na početnu poziciju u skladu sa “zakonom vremenskog trajanja svake pojave” – slobodno recite da vrijeme ne postoji (srećom Zakon ne zna za tu “istinu” i za vas, pa ga za to nije ni briga).
Emotivno nabijana energetska stanja služe određenom proboju nekih manjih i skoro pa nebitnih granica. Reakcija koju doživimo tim probojem poprilično je ekstatična i poželjna. Zato težimo stalnom ponavljanju proboja. Čim je riječ o naglom emotivni i energetski nabijenom raspoloženju i stanju riječ je o vitalnom prodoru ili vitalnom uplivu. Prave psihičke emocije nisu emotivno i energetski nabijene kao vitalne emocije (emocije koje znate i za koje mislite da su prave emocije), i nemaju takav eksplozivan naboj već su tihe, obuhvatne, suptilne, teško primjetljive.
Emotivno i energetski nabijena stanja nemaju za cilj stabilnu promjenu ili stabilnu promjenu percepcije i to je jedna velika zabluda na duhovnoj sceni. Ali psihička stanja ili emocije imaju sposobnost stalnije ili stalne promjene percepcije ali su zato teška za dostizanje i traže jako dug, precizan, jasan rad na sebi. Prva su poželjna zbog svojih efekata, a druga su poprilično nepoznata u duhovnom svijetu, iako svi misle da govore o drugima dok rade i koriste i priželjkuju prva.
Time postoji velika razlika između vitalne gorljivosti i psihičke gorljivosti. Kvaliteta gorljivosti ili vatre je jako različita. Skoro do neprepoznatljivosti.

Iskustvo promjene se nikad ne ogleda u tim rijetkim trenutcima u kojima imate nabijenu vitalnu promjenu – recimo, motivirani ste zbog nečega, čuli ste nešto novo što vam se sviđa, želite taj cilj i spremni ste umrijeti za njega u naredna dva ili tri dana a poslije ćete ga prosto zaboraviti, i slično – već se ogleda u sasvim suprotnim stanjima svijesti. Onim nesvjesnim. Tj. u ljudskoj svakodnevnoj nesvjesnosti i sebe i svijeta i svega ostalog. Tu se gleda da li je bilo promjene. Ako je tu nema promjena koju ste osjetili i koja je trajala par dana NIJE promjena, već neko iskustvo nečega i to poprilično beznačajno iskustvo. Bilo je divno, nabilo nas energijom, dalo trenutačni proboj granice i to je to. Sjećajte ga se, memorirajte ga, prepričavajte ga jer ono više nikad neće doći. Može doći slično, ali manje ili jače nabijeno energijom i emocijom, ali takvo kakvo je bilo neće. Zato što teško da ćete potrefiti kombinaciju od tisuću elemenata u struktura koja je tada bila (možda je leptir u Amazoni poletio pa se desilo to, a možda je upravo u tom trenutku kakio).
Za stalnu promjenu mora “više leptira da poleti ili kaki”. I to jako puno leptira (uz pokojeg orla, leteće krave, lava koji laje, lame koja je postala Dalaj Lama, itd.).

Kada uđete u smireno stanje, ne mir jer mir jako rijetko ili skoro nikada ne doživljavate, percepcija koju imate pokazuje vam kako bi to trebala izgledati neka promjena. Problem sa smirenošću jeste što je ona na ljudskom iskustvu i umu poprilično nestabilna i ovisi o nizu faktora. Ako ste imali hemoroide nekim slučajem imali ste hemoroidnu smirenost ne onu oslobođenu od hemoroida. Dobro, malo sam sarkastičan. Ispravit ću. Evo drugog primjera. Ako ste imali smirenost primijetili ste da je ona poprilično pasivnog karaktera i da smirenost u trenutku aktivnosti nestaje. Nestaje zato što se mijenja struktura. Energija aktivnosti nije ista kao energija pasivnosti a time i smirenosti. To je drugačiji vid energije. Energija djelovanja se stalno mijenja i ovisi o poslu koji činite. Recimo, energija koja se koristi u pisanju nije energija koja se koristi u pranju suđa ili kopanju vrta. To su tri različite kombinacije sila, a sile su te koje stvaraju energiju i time drugačije kombinacije sila daju drugačiju vrstu energije. Fizika, mehanika, kvantna fizika i mehanika, i slične nauke su jako duhovne nauke, proučite ih.
Smireno stanje, koje i nije neki mir da se razumijemo, nema tu sposobnost, upravo zbog ovog što sam objasnio, da bude tu kada ste u aktivnosti osim i ukoliko niste kao “zoben konj” radili na tome.
Ljubav koju ste osjetili u stanju smirenosti prema svom partneru neće biti tu kada on ostavi čarape nasred sobe, ili kada pogleda neku dobru i razvijenu crnku. A čim se ljubav mijenja i nije konstanta to onda nije ljubav već vitalna opsesija, ali nije ovo tekst o ljubavi.

Da, promjena i dokazi promjene, o tome je tekst.
Kada se osjećaj “ja” spoji sa određenom strukturom osjećaj “ja” se mijenja i postaje obojan tom strukturom. Kada je ta struktura, naporom i radom na sebi, ustaljena, ili da kažem kada je postala navika, tada je i osjećaj “ja” koji je posljedica stanja Postojanja ili jesam, a koje je djelovanje Sattva gune, i nimalo nije vaše ali zamislimo da jeste, drugačiji. Vi osjećate “ja” koje je drugačije od “ja” koje ste imali prije i time percepcija se promijenila. Ako se ta percepcija ili promjena ustali vi ćete i u trenutcima najveće nesvjesnosti imati tu istu percepciju koja će vam pokazivati svijet drugačijim nego prije kada ste imali drugačiju strukturu i percepciju. Tada kažemo da je čovjek nešto promijenio kod sebe ili da se on kompletno promijenio, postao novi čovjek, drugačiji čovjek, čovjek drugih kategorija (a ima ih sedam).

Osjećaj postojanje je uvijek isti. Osjećaj “ja” se mijenja jer se sattvaguna miješa sa drugim gunama, ili strukturama. Tim osjećaj “ja” se razlikuje od trenutka do trenutka i ovisi o promjenama unutar različitih kombinacija sila unutar vas, a to ovisi o razinama i razmjeri, a to ovisi položaju planete, planetarnog sistema, ali i o tome kakvog je raspoloženja mjesec i sunce, a to ovisi o tome da li je sunčevo sunce bilo raspoloženo i da li je dobilo dobar impuls iz galaksije a to ovisi o svim svjetovima i njegovom cilju, itd.
Inače su stvari veoma jednostavne. Ne znam šta im bi da budu ovakve kada upoznate sve što treba da upoznate.

Promatrajte svoje reakcije u životu. Nebitno u odnosu na šta. A onda promijenite osjećaj “ja”. Nebitno na koji način. I onda promatrajte nove reakcije. Kakve su? One definiraju da li je došlo do promjene ili nije došlo. Ako želite vidjeti da li je ta promjena stalna, tj. da li ste se stvarno promijenili, tada morate imate te reakcije promjene u svom najnesvjesnijem stanju. Kada ni ne razmišljate, niti se u “fazonu” promjene. Ako je ta promjena i tu tada je to promjena i iskustvo koje ste imali bilo je korisno i promijenilo vas. Ako ne, onda to iskustvo pošaljite leptirima u Amazoniji da obrišu dupence poslije kakice. Jer samo je za to vrijedno to iskustvo.
Bojim se, da kada bismo svi na ovoj način gledali na iskustva, da bi nekim čudom sva duhovna iskustva nestala. Postalo bi dosadno. Mislim, meni je dosadno i ovako i onako sa svim vašim iskustvima ali i mojim zajedno sa vašim jer ne dajem pet pišljivih boba za ta iskustva. Ali mi je zabavno gledati kako pričate ta iskustva a još mi je zabavnije što ću na kraju biti u pravu, a ja volim biti u pravu, kada ta iskustva nestanu i vi se nađete u još gorem stanju od prethodnog jer ste zanemarili sve što ste mogli zanemariti. Ali uživajte u duhovnom medenom mjesecu. Obično, kratko traje i poslije njega ostane imitacija koja sliči ustajaloj močvari ali ne i duhovnom iskustvu.

Svaka promjena ogleda se kroz nekoliko aspekata unutar vas. Ako ti dijelovi ili aspekti nisu ustaljeni u vama promjena je trenutačna i vratit će vas jako brzo na početak. Jasno, ta promjena je možda pomjerila granice za koji milimetar ali nije nešto što je vrijedno i spomena, i to je sve što imate od toga. Dobro, znam da imate i još nešto. Recimo, vaša duhovna grupa vas prihvaća, smatra vrijednim, toliko cvjetate da jebeš leptire u Amazoniji, guru vas je pomilovao po glavici i rekao vam “sine moj” ili “kćeri moja” ili ako ste rodno neutralni “to/ono moje”. To ste i tražili. Niste tražili promjenu.
Ali ako nekim čudom, vi koji čitate ovo, stvarno želite promjenu morate znati da svaka promjena koja traje i nestane NIJE stvarna promjena. One je možda bila divna, energetski i emotivno nabijena i to je ok. Super, uživajte u tome dok traje. I vratit ćete se na početak. Imat ćete u memoriji promjenu, iskustvo, možda i dobro sjećanje na iskustvo, i to je sve. Promjena je nešto što traži konstantan, ustrajan, jasan, napor i rad na cilju kojem težite. Ili traži da poznajete trikove. Vjerujem da vaš lokalni guru zna te trikove. Ako ne zna potražite novog. Moj broj je POZOVI-ODMAH-666, minut razgovora je 10 eura plus PDV koji je različit u svakoj državi tako da molim da izračunate vaš lokalni PDV da kasnije ne bi bilo “nisam znao”.

Mijenjanje izražaja moj osjećaja mene ili “ja” znači i promjenu života, kako vanjskog tako i unutarnjeg. To ne znači da će zlo nestati, da će ptice poletjeti, da će vaš partner početi da vas voli. To znači da će se promijeniti vaša percepcija i da ćete vidjeti nešto drugo od onog što ste do tada vidjeli, a tim mijenja se i struktura um i tijela a i života samog po sebi. Promjena “ja” će promijeniti i raspoloženja i emocije i razumijevanje. A tom promjenom mijenjaju se vaše reakcije na život. Kako su prethodne reakcije koje su vas vezivale nestale dolaze nove reakcije koje su drugačije po karakteru i strukturi ali i percepciji. Odjednom, vaša mama nije dosadna baba već žena koja ne može biti drugačije nego takva kakva je i vaše zamjerke prema njoj nestaju, vaše reakcije na nju nestaju, stavovi i uvjerenja o njoj nestaju. I to ne znači da vaša mama neće uspjeti da vas iznervira – kao u onom primjeru provjere prosvjetljenja. Taj primjer su dali oni koji nisu prosvjetljeni i ne možete im vjerovati, oni ne razumiju konstantnost, probuđenje, budnost i slično ali jako vole da vi mislite da razumiju i da se ponašate kako oni misle da treba da se ponašate. Bojim se da su njihovi leptiri iz Amazonije umrli dok su kakili. Ne dao Bog probuđenog sina ili kćer nekoj majci ili ocu. Ponovit ću, ne da im Bog te sudbine.
Ako se desila promjena površina još može zadržati naviknuto kretanje zbog sila i struktura koje djeluju unutar nje, ali njegov ili njen osjećaj sebe postaje konstanta IZA te površine i postepeno istiskuje te sile (mehaniku, navike, potrebe, reakcije, uvjerenja, itd.) sa površine. Dapače, upravo te površinske sile koje još djeluju unutar te osobe omogućuju da on i dalje radi na sebi sve dok to stanje koje on jeste u tom trenutku ne preuzme kompletnu strukturu. Ali, često se dešava, da nešto od te strukture ostane i to je sasvim ok. Bit je šta ste vi u tom trenutku iza te strukture.
Idemo onu drevnu: nebitno je kakvo je stanje na površini oceana, jer u njegovoj dubini stalni je mir. Je li dovoljno drevna? Ili da tražim drevniju?

Svi igramo igru u predstavi Apsoluta. Ako shvatite da je ovo igra možda vam pomogne u promjeni. Jer ćete shvatiti da promjena nema nikakve veze sa vama i da je to obična glupost. Jedina promjena koja je promjena i koju takav čovjek želi, onaj koji vidi da je ovo igra a on samo glumac, Istina.
Kada je zna tada može da se igra sa promjenom. I često se igra. Ako vidi smisao u promjeni tjelesnog stanja, promijenit će ga. Ako ne želi da plaća saobraćajne kazne, promijenit će to. Ako želi da ga mama voli i da mu tepa, promijenit će to. Ali ako ga “boli ona leptirova stvar” neće. Ako želi da ima ženu, ili više njih, promijenit će i to. Ako ne želi, promijenit će i to. Ako želi da se osjeća dobro zna kako da promjeni raspoloženja i emocije i promijenit će i to. I jasno, nitko to neće vidjeti, niti će primijetiti osim ako se on malo zabuni pa pomisli da je netko drugi ispred njega i izrazi nešto drugo i drugačije od onog što izražava ispred te osobe. Zato, i često, izražavaju nešto što zovemo “pokeraško lice” ili “kameno lice” (a nije seksualna devijacija iz Beograda) kada ste ispred te osobe. To lice uključuje WTF osjećaj iza. Tj. “WTF ovaj priča?” Ili “WTF radim ovdje?”, “WTF on vidi na meni?”, “WTF onaj leptir iz Amazonije sad radi kada osjećam dosadu dok ovaj lik priča?”, itd. Ako ga duže poznajte reći će vam to. Kad ga pitate da li vas voli reći će vam šta misli o tome. Neću napisati, sramotno je. Sramotnije od kake leptira iz Amazonije. Kada ga pitate “čemu ti ja služim?”.. Uh, nemojte to pitati. Nemojte ako Boga znate. I recite njegovoj mami da ga ne pita to pitanje. Toliko o prosvjetljenima.

Promjena, da.
WTF?????
Nego, da. Promjena je uvijek površina. Ali to ne znate. Sada mislite da ste to vi. I da je jako bitno da se promijenite. Ok, bitno je. Ja mislim da je jedino bitno realizirati Istinu, ili kako se to kaže Probuditi se i biti Budan u životu. Ali i ja mijenjam neke stvari u sebi i oko sebe. Recimo, promijenim raspoloženje, promijenim priču nekog dosadnog lika, promijenim kafanu (to češće radim), ili promijenim osjećaj koji imam kad mi je dosadno, ili vidim da psima nije jasno što sam tako eksplozivno reagirao i slično. Promijenim raspoloženje mame kad je dosadna.. Šalim se. Ne mijenjam to.
Mama (ako ovo čitaš) ti si divna osoba, i ne mijenjam ništa kod tebe. Samo se šalim.
Tata (ako ovo čitaš) dogovorimo detalje kasnije. (Mama ne čitaj ovo što je za tatu, sram te bilo).

Ako želite nešto promijeniti onda je jako bitno s čim ćete osjećaj “ja” i osjećaj postojanja ujediniti. Sve nastaje iza osjećaja postojanja. “Ja” je djelomično pod njegovom kontrolom. A djelomično pod kontrolom strukture u vama. Tj. mogu reći, pola-pola. Znači, morate osjećaj postojanja obložiti sa strukturom koju želite i naročito tu strukturu zadržati u sebi, emotivno nabijenom i energetski nabijenom, čak i u trenutcima kada vaša površina govori drugačije. To ćete odraditi veoma jednostavno. Površina nije stvarna, ona je promjenjiva, ona nije bi. Vi ste to što ste svjesno i sa osjećajem postojanja (jako bitno) izabrali da jeste. To je vaša nova uloga. Održite se u njoj, prisjećajte je se, ponašajte se kao da je ona već tu i stvarna je, gledajte iz nje.
Ako se zeznete i zaboravite, napravite reviziju. Jednostavno je. I onda sve iz početka. I uskoro, u zavisnosti od vaše energije, truda, ustrajnosti, vidjet ćete promjenu u sebi a onda i oko sebe. Ako vam se nešto ne svidi, promijenite to. Najlakše je ako sve shvatite kao igru i san. A sebe, površinsko sebe, kao glumca u svjetskoj ili lokalnoj predstavi. A može biti i ozbiljnije ako baš tako to želite.

Znači, kada u poprilično nesvjesnom stanju vidite da nemate reakcije koje ste navikli da imate to je znak da se to mijenja ili se promijenilo. I nije do leptira iz Amazonije. Promijenite koncept i uvjerenje o površinskom sebe, ulozi koju igrate, i mijenja se i pozornica i predstava. Ostali ne znaju ništa o tome i ne trebaju da znaju. Oni vam “govore” o promjeni. Ako se oni ne mijenjaju, vaše reakcije se nisu promijenile, isti ste skot kao i ranije, nije bilo promjene i morate prepraviti način rada sa tim. Ako se mijenja dobili ste ključ. Za jaču primjenu ključa potrebno je jače osjećati Psihičko ili Postojanje. Intenzivnije, jače i ugurati ga u strukturu. Kada se ugura u strukturu potrebno je samo da održavate i ne brinete više za površinu. I to je to. Jednostavno.
Planeta, mjesec, planete, sunce, sunčevo sunce, galaksija, svi svjetovi će se pobrinuti sami za sebe. Ne brinite o njima. Jer ako ste uspjeli, to znači da je njima stalo da uspijete. Uživajte u tome. Ne smijem ništa napisati o tome. Galaksija mi ne dozvoljava. Da bi je odobrovoljio, nazovite broj POZOVI-ODMAH-666. Konzultacija neće trajati duže od 90 minuta. Ostat će vam nešto i za kavu, a ako ne ostane bit ću darežljiv i dat ću vam koji euro da popijete kavu.

Hvala na čitanju.