PraksaOno ste čemu date osjećaj da vi jeste. To je ima Boga. “Ne uzimaj ime Božje uzalud.” Svakoj navici, procesu, emociji, misli, itd., kojoj date osjećaj da vi jeste dajete snagu i moć nad vama. Time vi ste uzeli “ime Boga” uzalud. Čim uzmete “ime Boga” vi ste stvorili, kreirali stvarnost toga na čemu se temelji vaša identifikacija.
U prethodnoj temi Prakse imali ste praksu “mjesto na kojem se nalazite“. To je osnova primjećivanja. Daljnja vježba ili praksa jeste znati što to znači. Ne težim da vas upoznam sa svim temeljima Rada, jer sam to do sada radio, već da vam ukratko – kratko i jasno – dam načine kako da Radite na sebi. Ovo je, mogu tako reći, jedan od nastavaka prethodne prakse.
Čim se identificirate vi ste aktivirali kreativni proces svijesti. Navika čestog identificiranja, kažem to uvjetno, stvara ono s čim ste identificirani kao vašu fizičku ali i unutarnju stvarnost, znali to ili ne. Kreativni princip svijesti radi u svakom momentu sa vašom namjerom ili bez nje, tj. namjerno ili ne namjerno. Neću reći svjesno, jer to je rijetkost. Najčešće “stvarate” nesvjesno, tj. niste svjesni procesa. Način da se to osvijesti jeste pronaći, sjetiti se, osvijestiti, pronaći proces koji je započeo davno, s činom vašeg rođenja. To je stalni proces koji neprekidno traje i stvara.

Ako ste naučili kako da osvijestite “mjesto na kojem se nalazite” tada ćete lako primijetiti da je na to “mjesto” zakačen osjećaj “ja” ili osjećaj da postojite, tj. da vi jeste. Čim je taj osjećaj zakačen to je znak da stvarate ili održavate postojeće stanje, naviku, proces, uvjerenje, itd. To govori da će vaša fizička realnost, ako već nije, biti ugrubo takva kakva vam je identifikacija.
Drugim riječima, “ono si s čim si identificiran”. Ne o čemu mislite, o čemu imate emocije, i slično. Već ono s čim je vaše stanje postojanja, osjećaj da vi postojite, da vi jeste, povezan, identificiran. Identifikacija uključuje sve segmente vas, sve umove. Ali i mnogo više od toga. Ona uključuje ono što nazivamo Silom Kreacije, tj. Silu koja stvara univerzume, razine, svjetove. Jasno, u vašem slučaju to je vaša razina, vaš svijet. Sama Sila Stvaranja djeluje putem Bića. Razina vašeg bića govori o načinu na koji živite, vašoj percepciji, identifikacijama, itd. Cijeli Rad je fokusiran na promjenu razine Bića. Jasno, ne možete direktno djelovati na razinu bića, barem ne sa ove razine na kojoj se najčešće nalazite. Ali možete djelovati na strukture biće unutar vas kao čovjeka ili vas kao svjesnog bića. Svjesnost sebe je, kao i Znanje o Sebi, temelj iz kojeg možete mijenjati izražaj, ali i primanje utjecaja i utisaka koji dolaze do vas. U Bibliji je to izraženo riječima (koje neću točno citirati): neće vas uprljati ono što ulazi u vaša usta već ono što iz njih izlazi. Vaša “usta” su svijest kojom, svjesno ili nesvjesno, primate utjecaje i utiske života oko vas ili utjecaje i utiske unutar vas (što je isto tako “život” ali sam to za sada razdvojio).

“Mjesto na kojem se nalazite” je mjesto na kojem ste identificirani. Ono što ulazi u identifikaciju je nesvjesni osjećaj jesam, koji je Kreativna Sila ili Božje Ime. S tim “imenom” On stvara, Svijest stvara. Kada god kažete, u sebi ili riječima, “ja sam to i to” vi ste aktivirali proces stvaranja ili kreiranja sebe i svijeta oko sebe. Jasno, svi kreiramo jako slično. To je zato što smo svi, manje više, isto ili slično programirani. Ako to znate, ako poznajete svoju programiranost, ako znate programe u sebi, identifikacije u sebi, “mjesta” u kojima ste zakačeni (zablokirani) tada možete nešto učiniti sa tim. Ako znate ovaj drugi dio, dio iz ovog teksta, tada znate zašto je to toliko jako i zašto to stvara vas i vaš svijet u kojem se nalazite.

Za početak, kao i prethodni tekst ovo je samo uvod, osvijestite gdje je vaš osjećaj “jesam”? Gdje ulazi, gdje se nalazi, šta sve podržava u vama, šta stvara kao vašu stvarnost, s kojim temeljnim identifikacijama kreira vas i vaš život, u koje navike ulazi, u koje procese ulazi, itd.?
Mogu reći, ukratko, ulazi u sve što o sebi znate ili ne znate. Najbolje je poći odatle. Sve što o sebi poznajete i znate, kao i ono što ne poznajete i ne znate, koristi osjećaj postojanja kao Silu ili, da to lakše razumijete (iako nije tako), energiju s kojom stvara. Ta “energija” ili Sila je Božje Ime ili osjećaj Ja Jesam očišćen od bilo kojeg osjećaja “ja”.
Sile koje stvaraju osjećaj “ja” u sebi sadrže prvi Izvor kreiranja. A to je Sila Kreacije ili Stvaranja. Zarobljeni ste silama koje daju osjećaj “ja”. A onda, preko “vas”, Sila Stvaranja stvara vas i vaš život. To je Božja Kreativna Sila ili tzv. Shakti (nebitno za sada da li je to Mahashakti, Parashakti ili Mayashakti). To je tzv. “majka” o kojoj drevni sistemi govore. To je “božja žena”, “božja kreativna sila”, itd.

Kad god kažete “ja sam to i to” (izgovorili to ili ne, svejedno je jer proces radi automatski) – “ja sam zabrinut čovjek”; “ja sam dobro ljudsko biće”; “ja sam čovjek”; “ja sam muškarac”; “ja sam žena”; “ja sam gladan”; “ja sam uzbuđen”; itd. – Kreativna Sila ulazi u proces Stvaranja ili Održavanja postojećeg procesa. Čemu god da kažete “ja sam” – ili tome slično – vi ste dali snagu, moć djelovanja na vas. Jasno, govorim o mehaničkom “ja” i mehaničkom životu. Isto je i sa svjesnim životom, samo što svjestan čovjek ovo zna. Mislim na budnog čovjeka. Budan u snu, u životu. Ne na umišljanje o svjesnosti sebe i života.

Cilj ove prakse jeste pronaći to čemu ste dali osjećaj postojanja, sebe. Zapišite to, proučite to, uvidite način na koji to radite i zašto to raditi. Čim vidite to, povucite se iz toga ako to nije potrebno ili bitno. Povucite se u temeljnu svjesnost o sebi i dajte tom stanju svoj osjećaj postojanja ili sebe. Na taj način ćete ga osnažiti, kristalizirati. Ono čemu sebe ili osjećaj postojanja slobodan od identifikacije (jesam) dajete to i postajete, to postaje vaša životna realnost, postaje drugi oko vas, postaje situacija u kojima ćete se nalaziti. Postaje vaš život.