PraksaU svakom trenutku svog dana, sjeti se i pogledaj, tko si u tom trenutku. Riječ je o tome da vidiš, primijetiš, identifikacije koje imaš, mjesto na kojem se nalaziš u određenom trenutku.

“Mjesto na kojem se nalaziš” je specifična kombinacija različitih mentalno-vitalnih (emotivnih)-fizičkih identifikacija vanjskog ili unutarnjeg uma. Često je to i kombinacija vanjsko-unutarnjeg uma jer se mi najčešće nalazimo u među-pojasu, poprilično širokom, između vanjskog i unutarnjeg uma; vanjskog i unutarnjeg svijeta a mogu reći i percepcije. (Ovo pojašnjenje je za one koji traže da bude preciznije određeno, a za većinu ovo nije bitno).

Ovdje nije riječ o pronalasku odgovora na pitanje “tko sam ja” već u pronalasku mjesta identifikacije ili mjesta gdje “boravite” u sebi u tom trenutku s ciljem promijene mjesta ili percepcije koja je karakteristična za to mjesto, poziciju u sebi.
Šta ta pozicija ili mjesto govori o tebi u tom trenutku? Šta ili tko si? Šta sve sadrži u sebi (uključuje u sebe)? Šta bi mogao reći o toj osobi kada bi je gledao nasuprot sebe? Tko je ta osoba (čovjek)? S čim je identificirana? Što je glavna struktura ili temelj te identifikacije, itd.?
U početku je dobro koristiti olovku i papir i promatranjem i pisanjem (ukratko, ne previše opširno), opisati što je jasnije moguće, tu osobu ili sebe u koje gledate. Što ste precizniji to jasnije vidite “mjesto na kojem se nalazite”. Kasnije, nakon nekog vremena prakse, to neće biti potrebno, jer ćete znati “ukus” identifikacije sa različitih mjesta na kojima najčešće boravite. Čisto da kažem, nema ih puno.

“Mjesto na kojem se nalazi” definira vas u tom trenutku. To ste vi. Vi ste identifikacija kada ste identificirani. Sjećanje na nešto drugo, različito od te identifikacije, ne znači ništa. Jer to niste u tom trenutku. Vi ste specifična karakteristika “mjesta na kojem se nalazite”. Ono uključuje nekoliko mehanizama, stavove, navike, potrebe, uvjerenja, preduvjerenja, strahove, itd. To je vaše “ja jesam”. Svaki dio vaše mehaničnosti povlači u sebe nesvjesno “ja jesam” ili osjećaj postojanja i time sebe održava, hrani se i izražava se. Ono što je dominantno u vama, bilo u trenutku ili generalno, određuje ono što vi jeste. Ono gdje je identifikacija to ste vi. Sva moguća i nemoguća znanja koja imate, informacije, iluzije o sebi, itd., sasvim su nebitna jer to je memorija, ne stvarno, trenutačno vi.

Želite li promijeniti “mjesto na kojem boravite” prvo ga morate postati svjesni. Morate ga osvijestiti. Ne živite na istoj adresi. Stalno ih mijenjate. Kada naučite “istu adresu” tada ćete znati kada se “otputovali” na neku drugu adresu i to ćete momentalno primijetiti. To će biti inicijalna iskra koja će automatski probuditi svijest koja treba da osmotri “mjesto na kojem se nalazi”. Tada, ona mijenja poziciju, mijenja percepciju, mijenja identifikaciju. Sada ne govorim o trenutcima kada morate biti na tom “specifičnom mjestu” kao recimo, posao, proučavanje nečega, i slično. Mislim na mjesta koja vas stalno, svakodnevno, privlače u sebe i definiraju vas u skladu sa identifikacijom koja prati to “mjesto”.
Dovoljno je da se zapitate “tko sam ja u ovom trenutku?” i osmotrite tko ste. Kada znate “tko ste” tada to možete promijeniti. Ne prije toga. Svaka promjena prije toga je mehanična baš kao i ta u kojoj se u tom trenutku nalazite. Samo svjesna promjena ili svjesno Ja, svjesni odabir “tko sam ja”, je promjena koja se traži.

Možda ćete primijetiti da ste u određenom trenutku “zabrinuta ja”. Odgovor na vaše pitanje je “ja sam zabrinut”. Tada vidite što je sve uključeno u tu zabrinutost. Šta ona sve uključuje u sebi. Pronađite to u vezi čega ste zabrinuti. Emocije, misli, fizički osjećaj koji prati “zabrinutost”. Odmaknite se od toga i promatrajte to. Gledajte u to. To niste vi. To je zabrinutost u vama. Ne vi.
Možda imate neke fizičke bolove. Osmotrite ih. Osmotrite sve što prati te bolove: misli, emocije, fizički osjećaj, procese, uvjerenja, itd.

Sve dok ne poznajte sebe, svakodnevno sebe, ne možete učiniti bilo šta sa sobom. Sve to je iluzija, san, zamišljanje da možete. S druge strane stvarno poznavanje sebe nosi sa sobom određene poteškoće. Te poteškoće neutraliziraju se tako što to što vidite u vezi sebe ne smatrate sobom. To niste vi. To su procesi, misli, emocije, senzacije, navike, potrebe, itd., ali to niste vi. Vi ste taj koji to vidi. I to je osnova. To je temelj. Samo iz tog temelja moguća je evolucija. Sve ostalo je prosto samo-zavaravanje.