Realizacija Istine 2Sve dok čovjek ne postigne ili razotkrije ono što jeste, on žudi da postigne ono što nije, sliku, predstavu, ulogu za koju misli da će u njoj prepoznati ono što jeste. Da će mu ona dati osjećaj da jeste. Ona mu to ne daje i on traži dalje, uvijek težeći perfektnijoj ulozi. Znanje, sposobnosti, različite kvalitete i karakteristike, različitu odjeću koju će obući jer je osjeća ogoljeno bez odjeće.
Kada postigne ono što jeste, spozna sebe, on skida odjeću sa sebe i slobodno biva ogoljen jer njegova ogoljenost se ne može vidjeti, ona je nevidljiva, baš kao i njegova prava priroda. Prestaje tražiti sebe u ulogama, u predstavama, različitim slikama o sebi i odbacuje ih. San je tu i on ga sanja dalje ali više nije OD sna. On je U snu kao igri, ali je on IZVAN sna po spoznaji. Spoznaja ne garantira momentalno otpadanje dijelova sna jer oni se ne nalaze u spoznaji, već u snu. U spoznaji on je čist i na njega nisu prikačene snene projekcije. Ali u kretnji unutar sna one su i dalje tu. Ograničenja sna su i dalje tu. Ali ovaj put on zna da je to san. Više ne može zaboraviti da je on kao probuđena svijest, da tako kažem, u snu postojanja, u snu pojavnog. Da li će nastaviti transformaciju ili ne, to je do njega. Neko vrijeme može odbijati bilo kakvu igru sa snom, sa projekcijom, pojavnim. To može trajati godinama. A onda se ponovo zaigra ali ovaj put sa drugom kvalitetom. On je u snu, sve je san oko njega, iluzija postoji i dalje, pojavno postoji i dalje iako se on probudio. Može čekati smrt pojavnog i do kraja nestati ili može da se ponovo zaigra jer je već nestao.

Kažemo da je on prazan. Ali on nije prazan već ničeg više u njemu nema. Zato je prazan. On je ostvario ništavnost, nirvanu, Ništa ali to ništa nije ništavnost njega već svega što je nekad glumilo da je on. Ništa znači da u njemu više nema ničega osim njega. U njemu više nema misli, emocije i tijela koje je on već je to Ništa u mislima, emociji i tijelu. A to Ništa, slobodno od bilo čega, je On sam.
Da li je on Bog?
Ne. Ali i da.
Ne postoji ništa drugo osim Boga ili Svijesti. Time, da li je on Bog?
Da. Ali i ne.
Bog je ništa. Bog je praznina. Ili da to napišem velikim početnim slovom?
Bog je Ništa. Bog je Praznina. Bog je Svijesti koja nema obilježje, formu, strukturu osim Svijesti. A to je priroda onog koji se probudio.
Sve je u Svijesti. Sve. Cijeli univerzum kao pojava u Svijesti. Da li je onda san istinit?
Da. Ali i ne.
Univerzum, sa svim što u njemu postoji a isto je pojava kao i on, jeste Istina jer je to Svijest. On je pojava u Svijesti i od Svijesti je. Time i on je istinit. Ali probuđeni nije zavaran time. Osim što može da se igra sa supstancom svijesti i igra se sa osobnim univerzumom sna.
Opet, univerzum nije istina već se oslanja na istinu. Mogu reći i da on postoji kao pojava u Istini. Ali nije Istina. On je OD istine ali nije istina.
Kap se pojavljuje u oceanu i OD oceana je. On je pojava u oceanu. Time ona je ocean. Ali ona nije ocean već je OD oceana. Sama za sebe ne postoji ali postoji OD oceana.
San se pojavljuje u Oceanu Svijesti. On nije Svijest ali je OD Svijesti. Sam za sebe ne postoji ali postoji OD svijesti. Isto je i sa čovjekom, isto je sa svim što poznajemo.

Nema ovdje sentimentalnosti, vitalnosti, emotivnosti. Ništa sentimentalno ili vitalno-emotivno ovdje ne postoji. Postoji samo činjenica, samo Istina bez emotivnosti, bez sentimentalnosti, bez vitalnosti. Jer sve to je pojava u Oceanu Svijesti.
San jeste samo zato što Svijest Jeste. Ali Svijest nije zarobljena snom. San je zarobljen Sviješću. I kada se svijest probudi sama u sebi, spozna samu sebe, san više nije stvaran. Ne može potvrditi stvarnost bilo čemu osim samoj Sebi. To je Istina.

Vi ste od Istine, ali ste je zaboravili. Kada je se prisjetite i dalje ste u snu, ali sada znate da ste OD Isitne. Čak i sam San je OD Istine. Budite se iz uloga i onog što ste bili do sada. Da li to znači da će uloge prestati, da će san nestati? Najčešće ne. Možda ćete ih promijeniti, možda ćete nastaviti sanjati ova san ali ovaj put svjesno bez identifikacije. Možda ćete povremeno ponovo zaspati ali više ne možete mirno spavati. Sa mirnim snom je završeno.
Možda ćete sanjati sve što želite sanjati i to ćete moći samo ako znate da je to sve san. Istina ne može biti promijenjena i ne može da se mijenja ali san može, pojava može. Prostoru ne možete ništa ali možete U prostoru ostvariti sve što zamislite jer niste različiti od “prostora”.
Istina Jeste i može biti sve što poželi, iako to već jeste. Ali može da se igra i pretvara da nije. No ne može zaboraviti Znanje da je ona Istina. Kad jednom spozna Istinu o sebi, čak i ako sniva povremeno, ona više ne može zaboraviti Istinu o Sebi. Istinu da je ona Istina.