Realizacija Istine 2Tražimo smisao života jer se bojimo vidjeti da život nema smisao. Smisao je ono što mi želimo da bude smisao, ili ono što sebi nametnemo kao smisao. Sasvim svejedno. Bojimo se vidjeti život takvim kakav jeste i želimo mu dati smisao. Smisao nam daje svrhu. Kada imamo svrhu znamo zašto živimo. Živimo zarad svrhe. Možda je svrha vašeg života u rađanju djece, odgoju istih. A možda nije. Možda je svrha za vas ostvarenje poslovnih ideja, uspjeh u životu, novac, manekenke, poslovne žurke sa orgijama. Ili je to možda ostvarenje nekih duhovnih istina, prosvjetljenje šta god to značilo.
Svako biće oko nas ima svrhu i ona je IZMIŠLJENA. Svrha života ne postoji. Postoji život koji je život sam po sebi i to je jedina svrha života. Sasvim je u redu da preko svrhe života samog po sebi, kao bojom, ocrtate svoj osobni smisao. Ali koji je to smisao? To se mnogi pitaju. Koji je smisao mog života?
Nećete ga naći u Indiji, u hramovima, u crkvama ili duhovnim školama. Jasno, ukoliko to ne stavite kao smisao. Nećete ga naći ni u poslovnim idejama, žurkama sa manekenkama osim, i ako, ga vi tu ne stavite. Smisao je u pravo iluzija, san. “Ostvarite svoj san” reklama vam govori šta je smisao. Vaš san. Koji je to san to samo vi znate. Ako nema tog sna, ideje o smislu, život je sam smisao za sebe.
Za mene je smisao pronalazak Istine, ostvarenje Istine, življenje Istine. A onda, ako se smogne, igra sa pojavnim. I to je to. To ne znači da je to smisao života. To je samo farba koju sam nanio preko života samog po sebi, čija je svrha život sam po sebi.
Kažu vam da pronađete svoju dharmu, svoj smisao postojanja. Hm, nema ga. Smisao postojanja ili sveta dharma spiritualnosti je ono što vi izrazite kao svetu dharmu, tj. ono što Svijest koja je skrivena iza vas izrazi kao svoju svetu dharmu. Šta je Božja Volja mog života? Upravo to što sada živite, jeste, težite tome, imate smisao. To je Božja Volja.
Ne sviđa vam se?
Promijenite težnju, smisao života, svoj smisao i to je Božja Volja, nova Božja Volja. Mi potajno želimo da nam život, Bog, Ultimativni Smisao da svrhu. To se neće desiti, ali upravo to se i desilo. Istina je u sredini. Zašto želimo smisao?
Prosto zato što ćemo kroz taj smisao definirati sebe. Pronaći sebe, dati si smisao i vrijednost. I jasno je da svi želimo da imamo najviši mogući smisao u onom što mislimo da je smisao, što želimo da živimo kao svoj smisao. Kada sami sebe definiramo putem smisla onda ćemo nalijepiti druge smisle i povezati ih sa sobom i ostvarivati smisle sebe i svega drugog kao izraza sebe. Istina je malo drugačija. Mi samo živimo sliku o sebi, ostvarujemo sliku koju imamo o smislu života jer ta slika potvrđuje našu sliku o sebi. Dobro, i to je smisao. Što jest jest.
Imamo ono što nazivam “zavrzlamu” i ako smjelo pogledamo tu “zavrzlamu” vidjet ćemo onog koji ju kreira. Sebe. Besmisleno sebe koje traži smisao kako ne bi bilo besmisleno.
Jasno, cijeli spiritualni, religiozni i ezoterični svijet želi smisao. Zašto?
Zato da bi pobjegli od besmisla. Šta je besmisao? To je veo preko života koji imitira život i nada se da život ima smisao. Kada ne bi bilo vas, sa idejama o smislu, koji bi smisao imao život? Šta bi to bio smisao manifestacije koju vidimo kao život ili te sile iza manifestacije?
U najboljem slučaju reći ćete sam život, kakav god da on jeste.
Upravo, to je smisao života. Sve ostalo možemo ugraditi u taj smisao. Uzeti boje i nacrtati smisao života. Kreirati smisao života. Stvoriti ili razoriti smisao života. I to će isto biti smisao. Istina nema nikakve veze sa smislom života. Ona je upravo u tome što život nema smisao, ili barem nema onaj smisao koji bi htjeli da on ima.
Uvijek možete ostvariti svoj san. Živjeti svoj san. I dati tom snu smisao. Jasno, prevarit ćete samo sebe. Možda i striptizetu iz prethodnog teksta. Ali život nećete prevariti, nas nećete prevariti jer mi znamo da smisao ne postoji. Kako kaže Satyam Nadeem: Misliš da postoji svrha tvog življenja. Nema individualnog “ja” koji bi imao svrhu. Postoji samo Izvor. On ima svrhu, koju ne možeš spoznati kroz svoj konačni um.”
Ali evo cijele “smislene” pjesme:

Misliš da se moraš prosvijetliti.
Ne moraš, jer već jesi prosvijetljen.

Misliš da moraš slijediti put do tamo.
Puteva nema.

Misliš da je prosvjetljenje cilj.
Ciljeva nema.

Misliš da moraš promijeniti sebe i svijet kako bi postao bolji.
Nema se što činiti.

Misliš da možeš naći Boga na Tibetu ili u Indiji.
Nema se kuda ići. Svijest je svuda ista.

Misliš da je ishod tvoje osobne priče bitan.
Sve je isto, bez obzira na ishod.

Misliš da je tvoja priča stvarna.
Ona je iluzija, san.

Misliš da kontroliraš svoj život.
Samo si lutka Izvora.

Misliš da imaš slobodnu volju i biraš.
Postoji samo sudbina koju slijediš.

Misliš da tamo vani imaš neprijatelje.
Tamo vani je samo Izvor.

Misliš da postoji magična formula za pronalaženje Boga.
Opusti se, već si u Njemu.

Misliš da je svačija drama stvarnost.
Sve je to načinjeno do dima i ogledala.

Misliš da Bog želi višu svijest na planeti.
Izvor je ovdje samo kako bi se igrao u ograničenosti.

Misliš da te Bog drži odgovornim.
Karme nema.

Zabavljen si prosudbama, usporedbama, mišljenjima i predrasudama.
Postoji samo ono što jest, kako jest. Upravo onako kako treba biti.

Želiš biti važan i cijenjen.
Samo bivaj.

Bojiš se smrti kao najtragičnijeg događaja u svom životu.
Smrt je kraj ograničenja.

Žališ zbog prošlosti, brineš u sadašnjosti i bojiš se budućnosti.
Opusti se. Ti si beskonačni Izvor koji sniva zabavni san.

Intrigiran si složenim teorijama zavjere.
Postoji samo Izvor koji Se zabavlja.

Misliš da postoji svrha tvog življenja.
Nema individualnog “ja” koji bi imao svrhu.
Postoji samo Izvor.
On ima svrhu, koju ne možeš spoznati kroz svoj konačni um.
(Satyam Nadeen)