Realizacija Istine 2Kako POJMITI to što Realizacija Istine govori?
Ona kaže da “ne postoji ništa osim zamišljanja da nešto postoji a da to što zamišlja da nešto postoji jeste sama Svijest, Jedna bez dva.”

Jednostavno.
Probajte se sjetiti najranijeg sjećanja ili probajte to rekonstruirati u svojoj glavi. Došli ste na svijet prazni, bez ičega u vašoj svijesti. I onda su roditelji, okolina, prijatelji roditelja, rodbina i ostali postepeno u vas ubacivali sve što danas poznajete kao sebe. Sve. Ideje, koncepte, apsurde, uvjerenja, vjerovanja, stavove, mišljenja, emocije, procese, itd. I sve to je sloj koji ne postoji ali su vas uvjerili da je on stvaran i jasno, čim su vas uvjerili da je to stvarno, došao je svijet koji potvrđuje tu stvarnost kakvu danas percipirate i u nekim trenutcima možete naslutiti da je svijet magla prevučena preko vaših stvarnih očiju, ali to brzo nestane. Osjećaj je kao da ste nešto sanjali i znate to, vidite to kroz maglu, ali ne možete točno vidjeti šta ste sanjali. Ili kao da imate neke naočale, filtere preko očiju, koji vam mute sliku koju vidite. Negdje naslućujete da postoji nešto iza, nešto stabilno, postojano izvan bilo kakvog uvjerenja ili bilo koje kategorije znanja o nečemu koje imate.
I zamislimo da ste hrabri i smijete sebi priznati da sve što znate jeste da postojite, da postoji nešto čisto, bez projekcije, svjesno svega. I to je jedino što znate a sve ostalo je umetnuta stvarnost, kao programi, kao projekcije, kao zbir kodova koji čine realnim ono što percipirate. Sve što “znate” jeste ta “praznina” Svijesti koja ste vi i sve što percipirate je “san”, “iluzija”, “fantazija”, “film”, “drama”, “predstava”, itd. Realizacija Istine je upravo nešto slično tome. Odjednom, iznenada, kao “istina iznad dosadašnjih istina” desi se saznanje o Istini koje ukaže da sve što percipirate kao svijet nije stvarno, ne postoji kao realno koliko god se to realno činilo. I to što ste do maloprije smatrali da ste vi niste vi već je NEŠTO, Svijest bez obilježja, karakteristike, oblika ili još bolje, bez duše i bića. Vas nema, svijeta nema. Postoji samo prazan “ekran” koji nije ekran već nešto kao rupa u realnosti u kojoj se projicira sve što mislite da vi jeste, da nešto jeste, da svijet ili univerzum jeste. Nije. Nema. Čak ni toga koji je umislio da on postoji, a nema čak ni ideje o tome da on postoji.
Tu ima jedna zavrzlama.
Netko će pitati, “zar ovaj ekran televizora nije stvaran?”?
Ne, ne to. Vi pitate iz dva. Pogledajte iz Jedan bez dva.
Drugim riječima, nema nikakvog pitanja o ekranu. Ekran ne zna da je ekran i ekran ne pita pitanje o ekranu, tj. samom sebi. On reflektira pojavu kao i ono na čemu se pojava pojavljuje ali nema ideje, nema pitanja, nema konstatacije o ekranu.
Vratimo se primjeru sa djetetom.
Djetetova svijest se ne pita o stvarnosti djetetove svijesti i zato je prazna, svjesna, tu je, postojana ali nema pitanja o njoj. Dijete nema ideju da ono postoji. Ono ŽIVO postoji bez saznanja o Živom postojanju (sebi). Vi imate ideju da dijete postoji. Ono ne. Ono prosto postoji. I ono sve reflektira takvim kakvo to jeste. “Osim ako ne postanete kao djeca, nećete ući u Kraljevstvo Nebesko” (ili nešto u tom stilu).

Realizacija Istine je slična tome. Svijest koja je Svijest nema nikakav pojam o nekoj svijesti. Ona ima pojam o projekciji ali u tom momentu, kada se pojavi pojava pojavljuje se i svjedok pojave. Kada pojava nestane, nestane i svjedok pojave i ostaje REALNOST, STVARNOST ili Praznina, Ništa, Svijest koja je Sve, Jedno bez Dva koje ne konta, ne shvaća, ne razumije, niti se pita o Jednom. To je PROBUDITI SE IZ SNA. To je probušiti realnost kao “crna rupa”. Ono što je njena srž, bit jeste SVIJEST NIČEG. Ona nije u realnosti papira koji buši i ne ovisi o papiru koji buši. No, papir koji vidi drugi papir koji je probušen ne primjećuje “crnu rupu” jer ona nije vidljiva ali vidi rupu u papiru i protumači postojanje “crne rupe”, nevidljive, nespoznatljive stvarnosti. Na taj način Stvarnost, Realizirana Istina, u kojoj vas nema buši slojeve koji umišljaju “sebe” ili “vas” sa svim tumačenjima, pod-slojevima, strukturama.