142a53ac8ff0feb60f87a2b3706806b0.jpg(Izraze koje koristim shvatite kao igru riječima. Ne bukvalno, jer često puta zamijene mjesta u stvarnom svijetu. Pod izrazom “čistačica” često mislim na “čistačicu” u glavi.)

Ako je cilj “probudit se”, zašto su onda bitne ideje, pravila nekog učenja, ili strukture učenja koje nemaju veze sa “probudit se”, probuđenjem?

Ovo je pitanje koje jako rijetko dobijem. Ili da to kažem još iskrenije, NIKAD ne dobijem. Time jasno znam da oni s kojim radim ili oni koji se interesiraju za duhovnost a time i, barem bi trebalo biti, cilj te duhovnosti i učenja ne mogu da vide dalje od kocke u kojoj se nalaze, ne proučavaju ono što uče već to mehanički, automatski prihvaćaju ili odbacuju. To me podsjeća na čistačicu koja želi postati direktor prostim prihvaćanjem načina na koji se pojaša neki direktor i imitacijom direktora. Možda nekim čudom, barem je to u današnjem društvu moguće, postane direktor ali ona nikad neće u sebi biti direktor već će ostati čistačica koja je oduvijek i bila. To je parabola na današnju situaciju među onima koji govore da žele da se probude, situacija koja je jako česta i koja ne daje skoro nikakve rezultate, osim imitacije probuđenih.
Zamislite balon od sapunice. Koliko dugo on može opstati kad poleti u zrak? I zašto tako kratko postoji?

Sada zamislite neku sferu koja je ispunjena sa niz niti unutar sebe, niz sjecišta tih niti, ispunjena je unutarnjom strukturom koja je održava. Koliko dugo ona može opstati?
Duže nego balon od sapunice jer ima strukturu koja je podržava. Upravo, to je univerzum sa svojim nivoima i razinama. Svaki nivo, svaka razina, svaki svijet u tom univerzumu radi za cjelinu, održava sferu (ako je univerzum sfera) ili balon univerzuma. Bez te unutarnje strukture ili različitih svjetova ili razina u univerzumu sam univerzum bi se raspao. I mnoge drevne priče govore o stvaranju nekoliko univerzuma prije ovog koji sada postoji kao i greškama koje su bile i zbog kojih su tadašnji univerzumi propali. Prostor je morao dodati vrijeme u razmjeri svakog svijeta unutar univerzuma kako bi zadržao proširenje ili širenje koje se i danas odigrava, dešava. Svaka razina univerzuma ima svoju vlastitu prostornost i vlastito vrijeme koje je različito od prostora i vremena neke druge razine i sve one zajedno održavaju i šire ovaj univerzum, ovaj balon u kojem se i mi nalazimo.
Kozmologija unutar učenja ne služi filozofsko-špekulacijskoj raspravi već služi to me da nam pojasni strukturu univerzuma te da se ona primjeni na unutarnjoj strukturu našeg osobnog univerzuma, nama samima. Pravila i zakoni koji vladaju univerzum vladaju i nama u našem malom, osobnom univerzumu. Svaki dio nas funkcionira kao sam univerzum, ima svoje prostorno-vremenske vrijednosti koje su drugačije od nekog drugog dijela nas. Vrijeme ćelija je drugačije od vremena organa baš kao i prostor ćelija što je drugačiji od prostora organa. Ali svi oni imaju ista pravila, iste zakone funkcioniranja. Na kraju ni univerzum nije besmrtan i on se rađa i umire, baš kao i mi kao manifestacija naše Prirode.

Produbiti se kao balon od sapunice različito je od probuditi se kao sfera sa unutarnjom strukturom, hijerarhijom unutar te sfere, ispunjenom sferom. Balon nema ni znanje, ni sposobnosti, ni potencijale koje recimo ima sfera sa tom unutarnjom strukturom, a obje su “probuđene”. Uvijek, od kada postoji ideja unutarnje evolucije, postojala su dva pravca. Jedan jeftini pravac koji je htio samo da se probudi, zna svoju prirodu, spozna sebe bez unutarnje strukture i onaj drugi koji je htio isto tako da se probudi ali sa jakom i izgrađenom unutarnjom strukturom. Šta mislite koji od njih će biti bolji direktor? Onaj sa kupljenom diplomom ili onaj koji je diplomu zaslužio unutarnjom evolucijom, snažnom strukturom znanja i sposobnosti, manifestiranim potencijalima?
Znam da znate, ali da li smijete da si priznate i da pogledate sebe u ovom primjeru, ali bez opravdanja i laganja?
Znam da se svi bune protiv tih uhljeba, kako ih volite nazivati, ali gdje ste vi uhljeb u svemu ovom? Želite nešto jeftino zarad jeftine osobnosti koja želi biti netko i nešto bez ikakve unutarnje osnove? Ili želite biti ispunjeni, bogati iznutra, sposobni, ostvarenih potencijala, sa znanjem?
U ideji probuđenja ili prosvjetljenja postoji niz iluzija, niz fantazija koje se vežu za tu ideju. Iako imamo dokaze u svemu oko nas, mi te dokaze i činjenice poznavanja zakona i pravila, ne kopiramo na ideju probuđenja. Ono što osnažuje te iluzije i samu ideju jeste ideja transcendencije, ali i ideja koja se skrivena, koju ne želimo da vidimo. Ona kaže da sve što ste bili prije probuđenja biti ćete i poslije njega samo u ovom slučaju probuđeni. I ako pogledate živote mnogih probuđenih o kojima postoje spisi i knjige vidjet ćete ovu činjenicu. Znam, reći ćete, ali su probuđeni. Da, jesu, ali jeftino probuđeni. Čistačica koja glumi direktora. Niti su sposobni da Djeluju, niti znaju kako da djeluju. Neki imaju znanje ali nemaju volju. Drugi imaju volju ali nemaju znanje. Treći nemaju ni znanje ni volju ali su probuđeni. Jeftine čistačice (da mi oproste čistačice na korištenju ovog izraza). Gdje ste vi u tome svemu?

Sada zamislite čovjeka, direktora kada smo već krenuli sa njim, koji ima znanje, volju, sposobnost, želju da djeluje. Kakva je njegova firma? Kakva je struktura njegove firme? Kako ga doživljavaju zaposleni? Može li itko od zaposlenih reći da on nešto ne zna? Zamislite njegov način razgovora sa različitim razinama firme, sa radnicima različitih struktura u firmi. Zamislite kako on zna da odradi svaki dio posla u toj firmi, ali zna i da bude direktor. Zamislite to sada iznutra, u sebi. Vi kao direktor, Gospodar. Direktor misli, emocija, procesa, tijela, seksualnosti. Zamislite Gospodara na svakom tom nivou koji zna sve to, sposoban je da mijenja, uređuje, gospodari svakim nivoom u sebi. I sve je orijentirano na njega, oko njega, i sve izražava njega. Sve radi po njegovoj volji, sve ima znanje koje on ima, sve ima sposobnosti koje on ima, jer na kraju on je sama ta unutarnja firma. Kako je on cjelovit i sve njega izražava unutar njega, šta mislite kakav je njegov život koji vodi, kakva je njegova fizička realnost?

Ako ste razmislili onda znate zašto su onda bitne ideje, pravila nekog učenja, ili strukture učenja koje nemaju veze sa “probudit se”, probuđenjem. Zašto je bitna i transformacija i transcendencija.
Da, i bez toga biti ćete probuđeni, ali hendikepirani. Mislite li da je Aurobindo hendikepiran? Gruđijev? Ili netko poput njih? Ne, oni su potpuni potencijal izražen kroz tijelo koje imaju i život koji su vodili. I Ramana je probuđen, ali je hendikepiran. I Mooji je probuđen ali hendikepiran. I Papaji, i Nisargadatta (iako je mnogo razvijeniji i sposobniji od ostalih koje spominjem). Zamislite Abihinavaguptu kao hendikepiranog lika, ili Dattatreyu, ili nekog drugog velikana, recimo Bodhidharmu da li bi bili to što su bili da su hendikepirani? Ne, pričali bi jednu te istu priču koju skoro nitko ne bi mogao da razumije i imali bi samo određenu strukturu učenika oko sebe koja bi bila u skladu sa umom koji je najjači kod njih, koji je najrazvijeniji kod njih, jer ostali koji nemaju taj um razvijen koliko je potrebno da se oni razumiju ne bi bili kod njih, jer ih ne bi mogli razumjeti.
Zamislite probuđenog koji nije razvio ni osnovne strukture znanja i iskustva – tipa završio školu, imao iskustva u životu, proživio život – i zamislite onog koji je završio fakultet, ostvario se u nekom poslu, ima bogato životno iskustvo, zna da prenese učenje bilo kojem umu – intelektu, emociji, fizičkom umu – kod kojeg biste otišli? Od kojeg bi tražili savjete? Kojem biste više vjerovali u vezi životnog iskustvenog savjeta i poduke, ili savjeta na unutarnjem nivou? Vjerujem, ne prvom, bez obzira što je probuđen.
Ili postavite ovaj primjer na primjeru čistačice i sposobnog direktora. Od koga biste tražili savjet za vođenje firme?
Iako ponekad, u našem društvu, barem danas u naše vrijeme, čistačice znaju više od direktora. Baš kao i ideje o duhovnosti, ideje o probuđenju koje su danas iskrivljene vi tražite savjete od duhovnih čistačica. Da se razumijemo, imaju one (oni) svoju vrijednost ali ne u dubljim unutarnjim strukturama. Ali pošto je većina nivoa inteligencije čitačice jasno je zašto tražite savjet od majstora čistača. Oni imaju priču koja odgovara većini. A svi znamo, ako imamo iskustva u životu, da čistačica uvijek ima zanimljivije priče od direktora. Ali samo priče.

Kada govorimo o onima koje sam nazvao izabranima, ili druga riječ koja mi je osobno bolja od riječi “izabran”, izuzetnima, govorimo o pojedincima koji žele potpuni unutarnji i vanjski razvoj, koji žele potpunost u svemu, koji žele biti Gospodar, ne čistačica kada se probude. Onima koji ne žele samo da pobjegnu odavde, kao većina koja “kao” traži probuđenje, već žele potpunost. Dobro, svi na kraju “pobjegnu” odavde, ne inkarniraju se više – ili je i to samo ideja kojom ste izmanipulirani? – i završe u višim razinama manifestacije univerzuma. Zamislite sada probuđeni čistačicu na višoj razini i probuđenog direktora na višoj razini. Tko je od njih spreman za nju? Tko će se bolje snaći na toj razini? Tko će biti sposobniji? Zamislite, koliko bi univerzum dugo opstajao sa probuđenim duhovnim čistačicama? Ili probuđenim očajnim domaćicama (baba jogama, raznim duhovnim biznismenima, itd.)?
Ova firma koja je univerzum, brzo bi se urušila. Univerzum je inteligencija na djelu. Tu inteligenciju nazivamo Bog. Jadan bi bio taj Bog sa duhovnim čistačicama.

Zato su bitne ideje učenja, pravila i zakoni u učenju, strukture učenja različitih unutarnjih razina, sposobnosti različitih razina unutar vas. To je cjelina unutarnjeg samo-razvoja, unutarnje samospoznaje. Cjelina može biti jeftina – slabe konstrukcije, slabog razvoja i rasta, slabog bića, slabe sposobnosti i znanja ali i slabe volja – a može biti i skupa – snažna i inteligentna konstrukcija, snažan i inteligentan razvoj i rast, snažno i sposobno biće, sa dobrim znanjem i snažno voljom. Ove druge nazivam izuzetnim, izabranim. Njih nazivam duhovnim.
Ali, jasno je, da svijet treba više čistačica od direktora. Velika firma zapošljava dosta čistačica, ali samo jednog i jedinog direktora.

Razmislite o ovom.
Nađite primjere u svom životu. Pronađite primjere u običnim stvarima oko vas. A onda to primijenite na univerzum. Jer, “kako je gore, tako je i dole s ciljem izražavanja Jednog”. Kada to primijenite na univerzum, tada to primijenite na svoj osobni univerzum. Jasno je, inteligencija, volja, želja, spremnost da vidite, budete iskreni i otvoreni prema sebi su prijeko potrebne za ovo. Uostalom, svi znamo, čistačice su često puta umišljenije od direktora i one imaju opravdanje za sve to što su. Direktor, onaj idealni direktor, nema. On uči, čistačica ne jer ona, pobogu, već sve zna.