icaniwillRad sa odlukom

Donošenje odluke na dnevnoj bazi jedan je od načina pojačavanja trenja između mehaničke ili automatske prirode i svjesne prirode. Odluke koje donosimo u svakodnevnom nisu odluke koje donose dobrobit Svjesnoj prirodi, već one donose dobrobit nesvjesnoj, mehaničkoj, automatskoj prirodi ili vanjskom “ja” ili vanjskom umu. One su životne i time su pod utjecajem životnih zakona koji upravljaju generalnim životom. Cilj svjesne odluke jeste otrgnuti se od životnog zakona mehaničke prirode te u sebi izgraditi dio koji može donijeti odluku u skladu sa svjesnom prirodom, držati se te odluke, te na kraju manifestirati sebe u skladu sa tom odlukom. Drugi razlog donošenja svjesnih odluka jeste unutarnja kristalizacija svjesnog entiteta ili svjesnog “ja”. Sve dok nesvjesna priroda nosi glavni temelj vašeg življenja ne možemo govoriti o svjesnom čovjeku. Ona, zajedno sa zakonima života, upravlja vama. Daje vam osjećaj da možete misliti, imati emocije, učiniti nešto, odlučiti nešto. Svjesnom čovjeku je jasno da to nije istina. On razumije da nesvjestan čovjek ne može da misli, ima emocije, učini nešto, bude gospodar svog života. Da bi to mogao on mora kroz trenje stvoriti nešto svjesno u sebi, nešto što je slobodno od putanje nesvjesne prirode, boriti se za to svjesno u sebi, proći kroz trenja koja će mu omogućiti frikciju između svjesne odluke i nesvjesne prirode te da rezultat te frikcije uđe u svjesni dio njega, tj. svjesno ja.

Treći razlog je razvoj volje. Volja je moći nešto uraditi suprotno od svih pritisaka nesvjesne prirode kao i svijeta oko vas. Volja je svjesna odluka kristalizirana do te mjere da joj se ništa ne može oduprijeti, da je ništa ne može ukinuti. Volja je unutarnja snaga svjesnog ja, njegov dinamični izražaj, izražaj svjesnog bića u svijetu oko i unutar sebe (unutar umova). Volja je sposobnost usmjerenja ka cilju, ka onom što ste odlučili, čak i onda kada je svaki proces u vama protiv te volje a time i protiv vas kao svjesnog bića. Mogao bi davati mnogo definicija volje, ali shvatili ste.
Odluka koju donosite ne smije biti nasumična, mehanična, automatska, niti je smije donijeti dio u vama koji je nesvjestan, mehanički, životni. Odluka bi trebala imati dio vašeg trenutačnog ili generalnog cilja, ili biti u skladu sa njima, tj. naposljetku voditi trenutačnom ili glavnom cilju. Ona može da zahvaća bilo koji dio vašeg života, bića, ponašajnih obrazaca, navike, borbu protiv identifikacije, protiv negativnih emocija, stavova, uvjerenja, itd. Naravno, bit je da poznajete to u odnosu na što ćete donijeti određenu odluku. Ako je to navika bitno je poznavati tu naviku. Ako su to negativne emocije bitno je poznavati tu specifičnu negativnu emociju protiv koje će odluka da radi, itd. Nepoznavanje sebe nije opcija na ovom Putu.

Rad sa odlukom ima nekoliko razina o kojima sada neću govoriti. Govorit ću samo od onoj najnižoj razini i njenoj primjeni u Radu. Kada govorim o odluci ne govorim o volji. Volja se razvija kroz odluku i nju može imati samo svjestan čovjek. Odluku može imati čovjek koji teži svjesnom, koji teži unutarnjem razbuđivanju, osvještavanju, budnosti. Čovjek koji je već jasan u sebi, ima jasan cilj, bori se za sebe, bori se protiv impulsa života i zakona života, itd. Odluka je put do Volje.

  1. Izbor

Rad sa odlukom uključuje jasan, precizan i svjestan izbor polja borbe, polja odluke. Najbolje je da u početku ne dirate previše nesvjesne reakcije, ili polja koja su prejaka za vas, ili polja borbe da tako kažem u kojem ćete već na početku biti poraženi. Izaberite polje koji nije prejako, s kojim se sa malo više truda možete izboriti. Recimo, neku lakšu naviku koja se često ponavlja tokom dana, ili neku blažu negativnu reakciju koja se isto tako ponavlja tokom dana, ili neki stav za koji ste procijenili da je štetan za vas, itd.
Kad donesete odluku na kojoj ćete raditi ZAPIŠITE je. U jedan red ispod naslova odluke koju ste donijeli, recimo lijevi red, zapišite sve što znate u vezi te navike, procesa, stava, raspoloženja, emocije, itd., znate. Kako ona djeluje, kako se vi osjećate tada, što je sve u nju uključeno, šta u vama ili u vašem životu ona izaziva, njene karakteristike, itd. Ako je potrebno promatrajte je nekoliko dana, dajte si vremena za introspekciju prije no što krenete u rad sa odlukom na tom polju. U desni red zapišite šta odluka zahtjeva. Recimo, svjesno odbacivanje neke navike, biti svjestan u tom momentu, borbu protiv impulsa navike, kako želite da se osjećate, kako želite da se ponašate, kako ćete se osjećati kada uspijete u odluci, kako ćete se nagraditi kada uspijete. Naravno, ako ne uspijete kakva će biti odgovorna reakcija na to (kazna).

Brbljanje primjer

Jako je bitno da je na desnoj strani stupca ono što je emotivno jače od onog na lijevoj strani. Morate naučiti proizvesti jake afirmirajuće emocije, ne pozitivne. Afirmirajuća emocija je snažna unutarnja emocija koja se osjeća iz grudi (emotivnog centra), podržava vaš napor, bezuvjetna je, može da se nametne vitalnom umu, uvijek je u skladu sa ciljem, donosi novi osjećaj sebe (emotivni doživljaj sebe), daje snagu, nadahnuće, radost, voljnost da se radi na sebi, itd.

  1. Rad sa odlukom

Rad sa odlukom znači da nađete vrijeme kada ćete intenzivnije raditi sa odlukom – recimo, kada ste u društvu, kada osjećate da trebate da pričate o sebi, kada želite da se pohvalite, kada želite da se predstavite (govorim o primjeru brbljanja), itd. Naravno, odredite i vrijeme koliko ćete raditi sa odlukom – recimo, tri dana radim sa brbljanjem i to je generalno, a intenzivno radim u situacijama koje sam nabrojao.
Kazna se sprovodi nakon ta tri dana ako nisam uspio isto kao i nagrada ako sam uspio i kazna i nagrada traje, recimo, dva dana.

Svako jutro prije no što uđete u dan odraditi malu meditaciju dana. U meditaciji prođite dan kao mehaničan čovjek, kao nesvjestan čovjek, vidite moguće mine koje će minirati odluku, doživite taj osjećaj miniranja, osjetite kako ćete se osjećati (to ćete znati ako ste se promatrali i ako ste promatrati brbljanje ili naviku ili to u odnosu na što radite odluku), prođite moguće situacije. Za to si dajte nekih pet ili malo više minuta. Nakon toga izađite iz tog zamišljenog filma, uđite u osjećaj svjesnosti sebe, osjećaj da vi niste ništa od tog što percipirate, budite svjesni tj. prisutni. To odradite također, recimo, pet minuta. A tada, nakon toga, stvorite suprotan film. Film treba da podrži odluku – recimo, film u kojem ne brbljate, u kojem se osjećate cjelovito, radosno, prihvaćeno sami od sebe, u kojem sprovodite odluku bez napora, ili ste svjesni sebe u trenutku kada se pojavi impuls brbljanja i vi ga svjesno prekinete, itd. U taj dio filma ugradite afirmirajuće emocije: nadahnuće, voljenje, osjećaj cjelovitosti, osjećaj snage, radosti, itd. Provedite pet do deset minuta u tom novom filmu sa afirmirajućim emocijama. Nakon toga, spustite taj osjećaj u tijelo i energiju oko vas (atmosferu – zračenje oko vas) i nakon minut ili dva otvorite oči.
Zapamtite taj osjećaj novog filma i često se prisjećate tokom dana tog osjećaja, naročito u trenutcima kada prekinete naviku, impuls, ili odustanete u pola od njega. Uđite u taj osjećaj na par trenutaka i dovedite ga u svjesno stanje, um i tijelo te u atmosferu oko vas.

  1. Na kraju dana

Na kraju dana prođite kroz cijeli dan. Zapišite gdje ste “pali”, gdje niste uspjeli, gdje vas je navika iznenadila, kako vas je iznenadila – tj. uradite introspekciju. Nema potrebe da se osjećate krivim, depresivnim, žalosnim. Budite prisutni, svjesni i ugradite to saznanje u sebe – svjesno sebe.
Napravite kratku meditaciju: prvi dio je vratiti film gdje niste uspjeli, vidjeti i doživjeti te trenutke kada niste uspjeli, znati zašto niste uspjeli. Drugi dio je ući u svjesnost sebe, u osjećaj postojanja odvojen od tijela i uma, skupiti se da tako kažem. Nakon par minuta pređite na treći dio, a on je proći te trenutke u kojima niste uspjeli ali ovaj put revidirajući situaciju. Revizija znači ponovo proći situaciju ali ovaj put sa percepcijom i zamišljanjem da ste uspjeli. Znači, prođite skoro isti film neuspjeha ali ovaj put sa zamišljanjem i percepcijom da ste uspjeli u tim situacijama da održite odluku. Naravno, reviziju prate uzvišene emocije, ili afirmirajuće emocije. Osjećate zadovoljstvo, snagu, moć, radost JER STE USPJELI U TOME. Radite koliko mislite da trebate. Ako treba da to ponovite par puta u meditaciji, ponovite. Kada ste zadovoljni revizijom, manifestirajte taj osjećaj na tijelo i atmosferu i legnite u krevet puštajući podsvjesnom da ga usvoji.

  1. Na kraju vježbe sa odlukom

Sada slijedi nagrada ili kazna. Ona vas treba podsjetiti da ste uspješno ili neuspješno završili vježbu. Dati vam snage da u slijedećoj vježbi uložite više napora, da želite da je radite. Naravno, ne pretjerujte sa kaznama. One su podsjećajući faktor. One nemaju za cilj da vam proizvedu bilo koje negativno uvjerenje o sebi. Radosno platite cijenu svog neuspjeha jer će to da vas podsjeća u budućnosti da uložite više napora. Kada se “kažnjavate” znajte zašto to radite, ako treba uradite meditaciju koju sam opisao kao reviziju, dajete sebi obećanje da ćete slijedeći put uložiti više napora i odraditi vježbu. Kazna služi tom dijelu koji je minirao vaš uspjeh u vježbi – toj svojevoljnom, neodgovornom, buntu u vama, derištu u vama koje ne želi da se radi protiv njega. Ona nema cilj da kazni VAS.

Upravo, ovdje je ta ozbiljnost Rada. Morate znati da vi niste to što vidite da jeste, to što percipirate, da vi niste ni um ni tijelo a time ni procesi, navike, uvjerenja, itd. Vi ste promatrač iza, svjedok iza, postojanje iza. Ako to “imate” ili znate, osjećate, tada kazna ne djeluje na vas već na taj dio koji je bio u buntu, koji je bio u otporu. Ne smije biti dubokog poistovjećivanja sa tim dijelom. Ova vježba traži Rad prije toga, shvaćanje Rada, shvaćanje i razumijevanje ideja Rada. Raditi na sebi ne možete iz istog dijela na kojem radite. Rad vrši svjesni dio u vama na nesvjesnoj prirodi. U pitanju je promjena točke percepcije ili kako bi to vi nazvali, promjena svijesti. Ova vježba nije za one koji ne shvaćaju princip Rada i naravno ne rade ga. Kod njih može biti opasna, može dovesti do suprotnih rezultata.
Ona je za ljude koji rade na de-identifikaciji, na stvaranju svjesnog sebe, koji rade sa svjesnošću, transformaciji, itd.
Dio sa kojim radite niste vi. Ako ste vi taj dio sa kojim radite nećete ništa napraviti već ćete, dapače, napraviti suprotno. Iza svake vježbe sa odlukom mora stajati Rad, svjesno vi, napor da budete svjesni i prisutni, jasan cilj, odlučnost, nepoistovjećivanje sa procesima (um i tijelo procesi), itd. U Radu na sebi, u Radu sa odukom morate biti nemilosrdni prema dijelovima koji vas miniraju, nemilosrdni prema sebi. Svako popuštanje vodi vas u suprotnom pravcu od pravca cilja ka kojem težite. Ali morate biti lukavi, svjesni, bez brzopletosti, avanturizma, ili proste radoznalosti. Rad je za Odgovornog Čovjeka koji želi da postane gospodar samog sebe.

Autor teksta se ograđuje i od pozitivnih i od negativnih efekata (posljedica) ove vježbe.
Vježbe je najbolje raditi pod budnim okom čovjeka koji je prošao ove vježbe, zna o čemu se radi, i može da vas vodi na tom putu ka sebi. Pronađite Živog Čovjeka (budnog čovjeka) koji će vas voditi na putu ka sebi. Za svako samostalno eksperimentiranje sa vježbama koje ovdje nudimo VI SNOSITE odgovornost. Hvala na razumijevanju.