monkimageJučer sam spominjao (na faceu) da često puta koristimo izraze u duhovnosti za koje nemamo točnu definiciju, ili dublje razumijevanje, već se koriste potpuno mehanički, kao svaki drugi izraz u svakodnevnom jeziku. Spomenuo sam riječi “osvijestiti” i “razbuditi”, ali ih ima još. Recimo ideja “božje volje”, ili “sve oko mene je Brahman (Apsolut)”, ili neke slične. Kada pitamo ljude šta znači, recimo, “duhovno čišćenje” – jedna česta konstatacija, da to tako nazovem – jako malo njih će nam dati neko značenje koje je ustaljeno, tj. koje često koriste u tumačenju ali jasan i precizan odgovor, definiciju, ispravno značenje, nećemo čuti. Ili barem ga ja još nisam čuo.

Uzmimo, za danas, ideju “božje volje”. Često ste je čuli i vjerujem, ako imate imalo kritičke svijesti, uviđate da značenje te ideje, pravo značenje, nikad niste čuli. Zašto? Neću reći da ga nitko ne zna, jer to nije istina, ali ga nitko u vašem okruženju (!?) ne zna. Po svim zakonima Univerzuma OVDJE nema Božje Volje. Jer ona ne može doseći ovu razinu. Kada bi i uspjela, kada bi Bog i htio da Njegova Volja dođe do ove razine, u tom momentu sve razine između bile bi urušene. Ali, osnovni impuls manifestacije Boga postoji u svakoj razini, iako je sa svakom nižom razinom on sve više skriven, blokiran nizom mehaničkih zakona, koji opet potiču od Njega, te time, malo kontradiktorno, Njegova Volja postoji na svakoj razini, ali ne onako kako ga većina zamišlja. Naročito ne oni koji taj izraz često koriste – a koriste ga kao način opravdanja, lijenosti, nemoći, pasivnosti, itd. Veoma malo ljudi, koji koriste ovu ideju, shvaća a još manje njih je razumije, već je koriste potpuno mehanički. Počev od onih koji nam govore da koristimo tu ideju, njihovog pojašnjenja, pa preko nas koji koristimo tu ideju. Religiozni mentalitet ili religiozno uvjetovanje ne daje ispravne odgovore na značenje ideje “božje volje”, već vam daje već dobro poznate citate iz Biblije, ili nekog drugog Svetog spisa koji koriste tu ili sličnu ideju, bez dodatnog pojašnjenja. Isto je i u tzv. “duhovnim” krugovima, sa većinom tzv. “gurua i majstora” oko nas. Imamo klasične manipulacijske priče oko te ideje, možda neka pričica koja je mit a dotiče tu ideju, ali jasne upute za to nema, ili ja još nisam naletio na nju.
Osnova iz koje krećemo sa ovom idejom jeste ZNANJE šta je to Božja Volja. Koliko znam Bog ne priča sa čovjekom. Niti je ikada pričao niti će ikada pričati, naravno ne na način na koji mi mislimo da on “priča” sa nama. Sama pomisao da “bog priča sa nama” dolazi iz temeljnog neznanja ili projekcije da je Bog osoba – od stričeka na nebu koji kao voajer promatra ljude, pa do nekih modernijih projekcija. Naravno, taj Kršćanski Bog je veoma “ljubomoran bog”, zanimljivo. No, da bi smo ovo razumjeli moramo razumjeti jezik i mentalitet ljudi u trenutku kada je to Učenje dato. Tek tada ćemo razumjeti značenja riječi koja se koriste u Svetim Spisima, s napomenom da je svaki Sveti Spis prilagođavan, mijenjan u srži u skladu sa političkom i vjerskom manipulacijom tog doba, kao što se i današnje tumače mijenja u skladu da današnjom vjerskom i političkom situacijom. Isto je sa bilo kojim učenjem, bili kojim duhovnim ili čak i ezoteričnim pravcem. Sama riječ “bog” pripada narodnom folkloru – vjerovanjima, tradicijama, strahovima, projekcijama, značenjima, vrednovanjima, itd. Mi čak ne možemo da se složimo ni oko značenja riječi “bog”, a da ne ulazimo u drugu “problematiku” crkve i duhovnosti. Duhovnost je sa druge strane ideju “boga” malo prilagodila, dala mu malo razuma, u nekim slučajevima sentimentalnosti, u nekim trećim nešto treće. Tako da je “bog” u duhovnosti nešto sasvim drugo od “boga” u religiji, naravno time se mijenjaju i pravila i zakoni i njegov “lik i djelo”. Sve to je prosta projekcija čovjeka koja s Bogom nema nikakve veze, nikakvog dodira. Uostalom, Bog je nespoznatljiv i time ništa o Njemu NITKO i NIKAD neće znati. Bog je Nepoznato, i to VELIKO NEPOZNATO. Mi možemo znati samo djeliće manifestacije Njega, ali i to znanje nije previše precizno, niti se možete osloniti na to znanje. Otuda ćemo reći da je znanje o Bogu subjektivno. Da i ne. Tako nešto Objektivno kao On ne može biti Subjektivno. Ali reći da To, ili On mora imati isto značenje za svakoga tko je spoznao neki mali djelić Njega, bilo bi suludo. Ali koliko je to Znanje o Njemu, uzevši u obzir ovo gore izrečeno, subjektivno i ima individualno značenje, toliko je i objektivno. Jer svi koji dođu u neke više razine koje odgovaraju nazivu “božje” – što ne znači osobno Bog – slažu se u nizu opisa tog stanja.
Osobno, to je Stanje. I upravo okus tog stanja možete doživjeti sa Idejom “božje volje”. Cilj te ideje je uvesti vas, koliko toliko, u promjenu percepcije i stanja svijesti (ovo sada razdvajam zbog vas, ali za mene je isto promjena percepcije ili promjena stanja svijesti).
Kada neku situaciju u kojoj se nalazite okarakterizirate idejom “da je to božja volja” jako je bitno šta se unutar vas dešava. Jasno je da morate biti iskreni iza toga. Ova ideja ne smije da služi kao odbojnik, kao bježanje, kao opravdanje, kao izraz lijenosti i pasivnosti ili bilo koji način podrške vašoj ograničenoj osobnosti. Kada kažete “to je božja volja” šta se u vama dešava? Šta se dešava sa dotadašnjom percepcijom? Šta se dešava sa vama iznutra? Na koji način percipirate vanjski svijest, i iz kojeg unutarnjeg raspoloženja ili stanja percipirate svijet oko vas? Šta se promijenilo?

Često govorim da čovjek ne zna da koristi ideje učenja. Kao i to da ih on koristi kao bilo koju riječ, bilo koju ideju iz svakodnevnog života. Učenja su dala način, ali ne u vidu definicije, ili sve na jednom mjestu, jednom pasusu. Takva pojašnjenja nisu data niti u jednom učenju ako je ono autentično. Autentično učenje traži inteligenciju, traži potragu, traži trenje, traži borbu za Znanje, time niti jedno od njih nije dalo gotove definicije ili gotova značenja. Između ostalog, rečeno vam je da je učenje, time i Kršćanstvo, Sveto te da se mora shvaćati i razumjeti na taj način. Ako ideju promatrate ili koristite svakodnevnim umom, tj. ne-umom, bez razumijevanja, bez pronicljivosti, bez pokušaja dubljeg shvaćanja a time i primijene, to učenje će postati religija ili duhovnost za šire mase i time bez pravog značenja, sujevjerje (kao većina današnjih religija ili duhovnih učenja), mehaničko naklapanje, ubojstveni pohod na one koji nisu pristalice tog učenja ili religije, “mlaćenje prazne slame”, rasprava “očajnih domaćica”, itd. Ali ne i nešto korisno i upotrebljivo.
Prije svega, SVAKA ideja iz učenja ili Svetog spisa (a sama naznaka “sveti spis” govori o tome) je SVETA. I na taj način morate prići tome. Problem je što današnji čovjek, kao i prošli čovjek, ne zna šta znači “sveto”. To morate prvo pronaći, razumjeti prije no što krenete koristiti ideje učenja, ideje religije, ideje duhovnosti. Vi to ne razumijete. Možda mi možete riječima opisati, ali to je značenje ne razumijevanje.
Ako želimo znati, upotrijebiti ideju “božje volje” prije svega moramo znati šta znači da je to SVETA ideja, SVETO učenje, SVETI spis. Ako tu ideju koristite iz svog svakodnevnog uma ona će biti naklapanje baba kraj ograde kao način pobjede u raspravi sa drugom, glupljom babom. To je današnja duhovna i religiozna scena. Namjerno koristim izraz “scena” jer je to predstava ali ne i nešto stvarno ili autentično. Ali ako znate da je ideja da je nešto “sveto” u stvari određeni trik (ponekad koristim riječ “trik” za uputu ili način ili tehniku) s kojim ćete promijeniti percepciju iz površne ume svijesti u dublju umnu svijet, tada će primjena ideje “božje volje” biti mnogo drugačija od površne primjene te ideje. Ja vam neću otkriti značenja ovih ideja i trikova, ali ako ste malo pametniji potražit ćete neke moje starije tekstove i u njima pronaći šta to znači. Ostavljam vama da otkrijete šta to znači.
Kada ideju “božje volje” primijenite na SVETI NAČIN, pomoću ideje trika o SVETOSTI, tada će se u vama nešto desiti. Ako ste inteligentni, ako ste svjesni, ako pratite sebe iznutra tada ćete vidjeti da vam se promijenila percepcija, da ste se vi promijenili i tada ćete znati ŠTA ZNAČI ideja “božje volje”.
Božju Volju NITKO NE ZNA. Zato što NITKO NE ZNA šta je to Bog. Čak ni oni koji su pisali Svete Spise. Ali možda vi ne znate šta su ONI NAZVALI “bogom”? Možda je to pravo pitane koje se morate zapitati.
Šta je to riječ “Bog” za pisce Novog Zavjeta (a recimo čisto radi informacije, niti jedan od pisala Evanđelja nije živio u vrijeme Isusa). Baš kao što Marija nije bila djevica i Isusa nije rodila djevica. Svi znamo da je to nemoguće, ali da bi se dalo značenje Svetosti, tadašnji manipulatori sa Biblijom, su ubacili tu ideju u nju i vi danas u to vjerujete. Uostalom, da ne idem u tumačenje raznih dijelova Biblije, točnije Novog Zavjeta, jer će me prozvati “bogohulnikom”. A ta riječ je tako dobar odbojnik da se savršeno koristi u manipulaciju sa ljudima, baš kao i riječ “grijeh”.
Kao što rekoh, nitko ne zna, ili preciznije skoro nitko ne zna šta je značila riječ “bog” za pisce Novog Zavjeta, a takav slučaj je i sa drugim Svetim Spisima. Kada bih počeo opisivati značenja do kojih sam došao u svom istraživanju, potrazi – a počeo sam kao netko tko mrzi Kršćanstvo jer sam osjetio njegovu manipulativnost, naravno misleći da je pravo Kršćanstvo takvo, dok je u stvari takva organizacija oko tog učenja – kamenovali bi me na prvom trgu (dobro malo si podižem značaj) ali bio bih ispljuvan i iznapadan više nego što me sada pljuju ili napadaju ili prijete.
Vratimo se sa vlastitog samo-značaja na ideje.
Biblija je SPIS IDEJA. Bilo koji SVETI SPIS je SPIS IDEJA. I to SVETIH ideja. Svetih sa određenim značenjem, određenim usmjerenjem, određenim uputama. I to je strahovit Spis ili Spisi za one koji znaju kako da ih upotrjebljuju.
Bez obzira koju ideju poravnanja (popravljanja, ispravke, ulaska u) percepcije koristili, “sve oko mene je manifestacija Brahmana” ili “sve ovo je božja volja” svaka od njih ima određene preduvjete koje morate ispuniti. A to je izaći iz svakodnevne percepcije. Već samo shvaćanje ideje “sveto” vas gura iz te percepcije.
Ako učenje nije SVETO za vas uzaludno ga radite. Možda ga radite zarad vlastite vrijednosti, zarad prodaje svetog biznisa, zarad “biti netko i nešto”, entuzijastički, jer nemate šta drugo raditi, ili je to za vas hobi, no ono vas neće dovesti nigdje.
Razumijevanje je, da tako kažem, najjača sila u univerzumu. Ali i ideje je najjače oruđe u univerzumu ako ste spremni za nju, ako znate kako da je radite. Ako imate razumijevanje i znate primijeniti ideju Bog je sam kraj do kojeg ćete stići. A On je upravo početak i kraj u svakom, beskrajnom, bezvremenom, bez-prostornom trenutku.

Isto je i sa svim drugim idejama, konstatacijama, uputama unutar Učenja. Čak i sa “duhovno čišćenje”, “osvještavanje”, “razbuđivanje”, “svjesnost” ili šta već.